Har du en problemhoppe?

Dette innlegget ble publisert 2. juni 2013 og innholdet kan være utdatert.


Bactivate kan få problemhoppene drektige.

Det er to danske forskere som har funnet et stoff kan gjøre såkalt «vanskelige» hopper drektige. Professor Anders Miki Bojesen og Morten Rønn Pedersen har funnet fremt il et stof som gir hopper med nedsatt fruktbarhet drektige ved å «vekke» sovende streptokokkinfeksjoner, som så kan behandles.

Den vanligste årsaken til nedsatt fruktbarhet hos hopper har i mange år vært infeksjoner i livmorhalsslimhinnen forårsaket av bakterier av typen Streptococcus zooepidemicus. Normalt er disse lette å finne ved å ta en prøve fra livmoren, og man kan sette i gang behandlingen. Men ny forskning viser at kanskje 10% av hoppene bærer en skjult infeksjon med streptokokker som ligger begravet i livmorslimhinnen.

Det var ved en tilfeldighet at Bojesen og Rønn Petersen oppdaget at mange av disse problemhoppene som også hadde testet negativt for streptokokken, hadde en sovende infeksjon. – Vi var i gang med et annet forsøk og fant tilfeldig et stoff som kunne vekke disse sovende bakteriene, fortaller Bojesen til danske Ridehesten. Produktet Bactivate består av signalstoffer som trigger veksten av bakteriene, som dermed våkner til liv og oppfører seg som normale streptokokker.

De siste årene har de forsøkt å aktivere 64 «problemhopper» hvor 83% ble drektige innenfor halvannen måned (bedekning i to brunstperioder) og 71% av de drektige hoppene fødte et levende føll året etter.

Bactivate er godkjent til bruk i USA. – Vi arbeider med å få godkjent produktet i  Europa, men når det er tilgjengelig vet vi ikke, forteller Bojesen.

Les hele artikkelen i Ridehestens mainummer.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*