Dette mente dommerne

Dette innlegget ble publisert 2. april 2012 og innholdet kan være utdatert.
Fullblodshingsten Giant Sandman xx oppnådde 2. premie.


Les det som ble sagt om de sju kårede hingstene i Norsk Varmblod.

Dommerne var svært fornøyde med arrangementet og de gode arbeidsforholdene i år. – Det har vært en trivelig tid og vi håper at dette arrangementet kan gjentas, sa formannen i nemda, Cecilie Kilde, på vegne av komiteen.

Kilde startet med å takke alle utstillerne for at de er villige til å stille hingstene til disposisjon for nemdas bedømmelse, og presiserte at deres jobb var å være svært strenge. – Det er ingen seleksjon på forhånd, og det betyr også at kvaliteten kan være litt variabel og kåringsnemdas fasit bærer nok litt preg av at dette er litt blandet. Men hestene er av en god kvalitet, og kan bli utmerkede sportsdyr – om ikke avlsdyr, forklarte Kilde.

Flere artikler og fyldige bildegallerier fra hingstekåringen kommer i løpet av de nærmeste dagene – følg med!

Zack-Ki Rosenlund

Zack-Ki Rosenlund

e. BH Zack/Leandro
Født 2009
Oppdretter: Danmark
Eier: Blue Hors og Stall-K

– Den har fått 9 på type, den har et veldig godt uttrykk. Den er edel og harmonisk bygget. Velansatt, velformet hals, god manke,god skulder og manke, god overlinje, et godt sluttet og velformet kryss. Karakter 9. Frambeina er noe spe, men det er gode vinkler. 7,5 på bein. Skrittet er taktmessig, men for dagen noe kort. Karakter 7. Travet er elastisk og smidig. Karakter 9. Galoppen er meget velbalansert med god bakbeinsaksjon. Karakter 8,5. Helhetskarakter på 9.

Sprangprøve: 7 på teknikk, 6,5 på taksering, 7 i kapasitet, temperament 8,5.

Gangartsprøve: 7 skritt fordi den ikke slipper seg til, 9 i trav – taktmessig, lett, engasjerende, og innundergripen. Galoppen er romslig og aktiv 9, kapasitet på 8 fra fremmedrytter og en ridbarhetskarakter på 8.

  • Eksteriørindeks: 9
  • Gangartsindeks: 8,2
  • Sprangindeks: 7,5

Veterinærklasse I.

Kåret for to år. Gavepremie fra Norsk Varmblod.

Samlet vurdering

Edel og harmonisk hingst av meget god type med godt uttrykk. Uttrykksfullt hode. Velformet og vel ansatt hals. God skulder og manke. God overlinje. Velformet kryss med god muskelsetting. Spelemmet foran. Ellers gode vinkler. Noe trang frambeinsføring i skritt. Taktmessig, noe kort skritt. Elastisk trav og velbalansert galopp med god bakbeinsaksjon. God ridbarhet og kapasitet som dressurhest.

Royal Butterfly

Royal Butterfly

e. Tobajo Picez/Jimtown
Født 2007
Oppdretter: Knut Erik Halvorsen
Eier: Andreas Høiås

– Hingst av god type (8), pent hode, velansatt og formet hode og hals. God skulder og manke. Sterk overlinje. Krysset er middels langt og velformet. Noe snaue underlår (8). Passe føre bein med gode ledd og vinkler (8,5). Skrittet er ganske ledig, noe kort bak (7). Travet er taktfast (7). Velbalansert og veivinnende galopp (8).Hingsten har avlagt en god bruksprøve med god ridbarhet.

På sprangprøven fikk hesten 7,5 i teknikk, 7,5 i taksering, 8,5 i kapasitet, 8 i galopp og 8,5 i ridbarhet.

Veterinærklasse I.

  • Eksteriørindeks: 8
  • Sprangindeks: 8

Kåret. 3. premie.

Samlet vurdering

Passe stor hingst av god type. Pent hode. Velansatt, velformet hals. God skulder og manke. Sterk overlinje. Middels langt, velformet kryss. Noe snaue underlår. Passe føre bein med gode ledd og vinkler. Ledig skritt, noe kort bak. Taktfast trav. Velbalansert, veivinnende galopp. Hingsten har avlagt en god bruksprøve med god ridbarhet.

Blue Hors Lodestar

Blue Hors Lodestar

e. Lauries Crusador xx/Weltmeyer
Født 2005
Oppdretter: Tyskland
Eier: Blue Hors

– En hest vi ikke har bedømt før, men som har avlagt en meget god materialprøve i dressurdisiplinen i Dansk Varmblod. En harmonisk hingst av særdeles god type (8,5), med meget godt uttrykk, velformet hals, god skulder og manke og et velformet og muskelsatt kryss (8,5). Gode ledd og vinkler, passe føre bein – noe skøytende frambeinsføring (8). Skrittet er ledig med godt overtramp (8,5), travet er taktfast med god bakbeinsaksjon (8). Velbalansert galopp (8).

Gangartsprøve: Skrittet er ledig med god overtramp (8,5), travet er taktfast og elastisk med god bakbeinsaktivitet (8), galoppen er taktmessig og velbalansert med bog bæring, men det ønskes mer bogfrihet (8).  Kapasitet (8) og ridbarhet (8,5).

  • Eksteriørindeks: 8,5
  • Gangartsindeks: 8,2

Vi har i dag gitt den en 3. premie og en kåring for avl.

Samlet vurdering
Harmonisk hingst av meget god type med godt uttrykk. Pent hode. Passe lang, velformet hals. God dybde. God skulder og manke. Velformet og godt muskelsatt kryss. Passe føre bein med gode ledd og vinkler. Litt skøytende frambeinsføring. Ledig skritt med godt overtramp. Taktfast trav med god bakbeinsaksjon. Velbalansert galopp, ønsker mer bogfrihet, Hingsten har avlagt meget god materialprøve i dressur i Dansk Varmblod.

Sir Cisco

Sir Cisco

e. Sancisco/Arpeggio
Født 2005
Oppdretter: Holland
Eier: Stutteri ML ved Cato og Lillian Strand

– Sir Cisco har vi sett før, da viste den seg etter vår vurdering ikke på langt nær så godt som den har gjort nå. Det er en snaut middels stor hingst av god type (8). Den har et pent hode, lang, velformet hals, noe umarkert manke, god skulder. Gode lår og underlår og et velformet kryss (8). Beina er føre med gode ledd og vinkler, gode høver (8,5). Skrittet er ledig og godt (8), travet er taktfast, ønsker noe mer bæring (7,5). Galoppen er smidig og velbalansert (8,5).

Denne hesten har gjort det bra i tyske konkurranseklasser i feltritt. Den er plassert i Bundeschampionatet og ble nummer seks i finalen, den har seirer og plasseringer i feltrittskonkurranser i Tyskland. Den er brukt mye og har vist at den duger. Den har gjort en sprangprøve denne uka som har gått hvor den ikke imponerte vesentlig, men vi har valgt å gi den en konkurranseindeks på bakgrunn av hva den ahr gjort i utlandet. Den er satt til 8,5.

Sprangprøve: Teknikk (6,5) – taksering (7,5) – kapasitet (6) – galopp (8) og ridbarhet (8).

  • Eksteriørindeks: 8
  • Sprangindeks: 7,2
  • Konkurranseindeks: 8,5

– På bakgrunn av konkurranseindeksen har vi valgt å kåre denne for avlsbruk. 3. premie.

Samlet vurdering
Snaut middels stor hingst av god type. Pent hode. Lang, velformet hals. Lang, noe umarkert manke. God skulder. Velformet kryss med god muskelsetting. Gode lår og underlår. Føre bein med gode ledd og vinkler. Velformede høver. Ledig skritt. Smidig og velbalansert galopp. Kvalifisert til Bundeschampionat i feltritt i Tyskland. Flere seire og plasseringer i tyske feltrittsklasser.

Raoul

Raoul

e. Ragazzo/Casanova
Født 2001
Oppdretter og eier: Silvoa van Hesik Førde

– Hingsten er inne til siste gangs visning. Vi vil gjerne følge hestene og se om de har utviklet seg i riktig retning og hva de har av resultater og avkom.

Stor, maskulin hingst av god type. God kroppsbygning. Den har få avkom. Den har kommet i veterinærklasse III, den har noe roterende og ustabile testikler. 3. premie.

Samlet vurdering

Stor, maskulin, noe mektig hingst av god type med god kroppsbygning og ledige gode bevegelser. Få resultater i sporten, men seier og plassering i landsstevne middels A dressur i 2012. Få avkom. Hittil har ingen av de kjente, meritterende prestasjoner.

Cicero van T&L

Cicero van T&L

e. Equest Carnute/Heartbreaker
Oppdretter: Belgia
Eier: Ellen Thorstensen

– Også en hingst som er inne til siste gang visning. En oppsynt hingst av god type. Vi synes den har utviklet seg svært fordelaktig siden forrige visning. Den har plasseringer i 130-klasser. En del avkom er vist på føll- og unghestskuer med ganske gode bedømmelser. Den er i veterinærklasse I.3. premie.

Samlet vurdering
Oppsynt hingst av god type som har utviklet seg fordelaktig siden forrige visning. Hingsten har startet i 1.30 sprangklasser og har en internasjonal plassering. En del avkom er vist på føll- og unghestskuer med ganske gode bedømmelser.

 

Giant Sandman xx

Giant Sandman xx

e. Footstepsinthesand xx/Darshan xx
Født 2007
Oppdretter: Barronstown Stud (IRE)
Eier: Sandman Stables

– Vi vil gjerne ha inn noen gode fullblodsehester som foredlere i vår ridehestavl. Vi synes at dette eksemplaret er et utmerket individ. Det er en vakker hest, passe stor av særdeles god type (9,5). Den har et uttrykksfylt hode, middelslang, velansatt hode. Meget god skulder/manke (9,5). Noe spede frambein og underskutte drakter, ellers gode ledd og vinkler (8). Den har et ledig skritt (9) og god bakbeinsaksjon i trav (8) og galopp (8). Hingsten har gode prestasjoner fra galoppsporten med beste formtall på 93. Når fullblodshesten har over 70 i formtall forlanger vi ikke bruksprøve, og denne har 93, noe som er veldig bra.

– Vi har gitt en prestasjonsindeks på 8. Vi har derfor valgt å gi den en 2. premie og en godkjenning for avlsbruk. Jeg synes denne hesten fortjener en stor applaus. Den har også fått en gavepremie fra Norsk Hestesenter.

Hingsten er i veterinærklasse3 på grunn av trekvart tannbredde overbitt og ustabilt roterende testikler.

Samlet vurdering

Vakker, passe stor hingst av særdeles god type. Uttrykksfullt hode. Middels lang, vel ansatt hals. Meget god skulder og manke. God dybde. Velformet, meget godt muskelsatt kryss. Meget gode lår og underlår. Noe spede frambein med underskutte drakter. Gode ledd og vinkler bak. Korrekt beinføring. Ledig skritt. God bakbeinsaksjon i trav og galopp. Hingsten har gode prestasjoner fra galoppsporten og besteformtall 93.

Flere artikler og fyldige bildegallerier fra hingstekåringen kommer i løpet av de nærmeste dagene – følg med!

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Pintohingsten Sir Cisco kåret i Norsk Varmblod | RR Reierstad Ridehest
  2. Pintohingsten Sir Cisco/Inger Bugge seier i 1 m feltritt | RR Reierstad Ridehest

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*