Venter du føll til våren?

Dette innlegget ble publisert 5. oktober 2011 og innholdet kan være utdatert.

Får hoppe og føll stå sammen med en barnløs ‘tante’ allerede fra fødsel, kan det redusere stress betraktelig ved avvenning.

Dette melder en studie foretatt ved Graf Lehndorff Institute ved University of Veterinary Sciences i Vienna, Østerrike, via TheHorse.com.

I studien ble føllene avvent på tre ulike måter; direkte adskillelse til en gruppe kun bestående av andre føll, gradvis adskillelse der moren ble tatt ut og inn av føllets flokk (bestående av andre føllhopper og føll) – samt gradvis adskillelse med en ‘tante’ (uten føll) tilstede, i tillegg til resten av flokken.

Den siste gruppen føll hadde stått sammen med sine tanter siden fødsel, og viste klart færrest tegn på stress under og etter avvenning i forsøket. De holdt blant annet en høyere vekt enn de motsvarende gruppene, der føllene som ble avvent direkte inn i en flokk kun bestående av jevnaldrende kom dårligst ut.

Den andre gruppen viste mindre tegn på stress enn den første, men tilpasset seg like fullt langsommere enn gruppen med ‘tanter’. Forskeren Christine Aurich forklarer dette med at resten av flokken i gruppe 2 bestod av hopper med føll ved foten, som beskytter sine egne og sjeldnere tar til seg andre føll, enn det barnløse hopper vil gjøre. Hun argumenterer ytterligere for  bruk av ‘tante-metoden’ ved å understreke at føllene har mindre risiko for å skade seg når de er mindre stresset i avvenningsfasen.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*