Ufruktbar hoppe?

Dette innlegget ble publisert 29. september 2011 og innholdet kan være utdatert.

Endometriose er en underdiagnostisert og usynlig sykdom som påvirker området rundt hoppas livmor, og gjør leveforholdene vanskelig for både sperm og embryo. Et av få symptomer er infertilitet, og denne tilstanden har skylden for rundt 15% av alle feilslåtte drektigheter, melder TheHorse.com.

– Akutt endometriose er en normal og sunn utrenskningsprosess for å bli kvitt bakterier, død sperm osv. som forekommer etter bedekning. Denne fasen varer inntil to dager, før inflammasjonen forsvinner igjen, forteller Irwin Liu, professor i reproduksjon hos hest ved Universitetet i California.

– Ved kronisk eller vedvarende endometriose settes ikke den akutte responsen i gang, bakteriene vil dermed reprodusere seg og skape en infeksjon.

Endometriose er ved noen tilfeller seksuelt overførbart, men kanskje vanligst hos eldre hopper som har hatt mange føll, hvilket kan medføre anatomiske defekter rundt livmorområdet – men det kan også forekomme hos eldre hopper som aldri har hatt føll i det hele tatt..  Ettersom sykdommen har få andre symptomer enn infertilitet og tidvise infeksjonssymtpomer, er ultralyd, sammen med biopsi, blant de tryggeste diagnostiseringsteknikkene.

Dette kan skille en drektig fra en infisert hoppe allerede 12 timer etter bedekning eller inseminering, og dermed fremskynde mulighet for behandling, fremfor å vente på neste drektighetskontroll. Det er også mulig å fylle livmoren med desinfiserende væske for deretter å tømme den igjen og analysere innholdet for å stille en diagnose, og i en del tilfeller må man kombinere teknikkene for å kunne påvise endometriose.

Behandlingsmetodene varierer fra individ til individ, hvorav alle har som fellesnevner å aktivere den normale selvrensende prosedyren i livmora. Veterinærer og forskere ved Universitetet i California jobber fremdeles med å kartlegge nye behandlingsmetoder, og tester for øyeblikket effekten av elektroakupunktur.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*