Forsøker seg på føllbeskrivelser

Dette innlegget ble publisert 23. juni 2011 og innholdet kan være utdatert.

Svenske oppdrettere har lenge ønsket seg føllbeskrivelse for de enkelte hingstene. Nå forsøker ASVH å gjøre noe med saken.

ASVH vil denne sesongen granske avkommene etter nye hingster litt ekstra under føllbedømningene med sikte på å lage en føllbeskrivelse, skriver Hingstportalen.com.

Mange av de europeiske avlsforbundene publiserer hvert år en avkomsvurdering basert på hingstens første føllårgang for å gi en indikasjon på hva slags type føll hingstene gir.

De svenske dommerne kommer derfor til å se litt ekstra på føllene etter nye hingster for å se om det er mulig å bruke føllbedømmelsene til å finne noen fellesnevnere for å gi ett førsteinntrykk av hingstenes nedarving. En oversikt vil så eventuelt bli publisert før neste års bedekningssesong.

En sammenheng?
Forskningen er ikke entydig når det gjelder sammenheng mellom føllbedømmelser og prestasjoner senere i livet. Men noe er en ganske enig om:

«Undersökningar har visat att det finns visst samband mellan exteriör som föl och som 3-åring. Detsamma gäller gångarter. Tyvärr kan man inte säga detsamma om hoppning,» siterer Hingstportalen.com fra ASVHs nettsider.

I Sverige arrangeres føllskuene i juli og august. I følge Hingstportalen.com fikk ASVH tilgang til 55 nye kårede hingster i fjor, hvor mange det er mulig å lage en føllbeskrivelse for er enda for tidlig å si.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*