Delta i Unghest-VM?

Dette innlegget ble publisert 9. juni 2011 og innholdet kan være utdatert.

Med årets unghestklasser godt i gang ser vi litt nærmere på kriteriene for norsk deltakelse i Unghest-VM.

Fjorårets dressuruttak ble en omstridt affære etter at en nedsatt komite annonserte et uttak som så ble omgjort av styret i Norsk Varmblod. I år har det så kommet flere presiseringer fra Norsk Varmblod angående uttaket til det som blir sett på som årets høydepunkt for unghestene.

Norsk Varmblod har en kvote på to femåringer og to seksåringer i dressur, mens det på sprangsiden er åpent for to norske ekvipasjer i de tre aldersklassene det opereres med her (5 – 7 år). Norge har også vanligvis fått tilgang på flere såkalte wild cards i sprang slik at flere ekvipasjer har fått reise til Zangersheide.

I fjor ble de to femåringene Agathe (e. Underworld xx/Argentinus) ridd av Silje Ludvigsen, Clarke’s Ferro (Creevagh Ferro/Diamonds are Trumps) ridd av Therese Søhol Henriksen tatt ut, samt at Linn Kvernes fikk to wild cards for Caleandro (e. Cassini /Leandro) og Carsten. I seksårsklassen ble den norskoppdrettede og norskkårede hingsten Quite Expensive (e. Quite Easy/Coronado) ridd av Nicolai Lindbjerg, norskkårede Cabachon (e. Casall/Concerto II) ridd av Stein Endresen, Emotion van’t Beugelhof ridd av Therese Søhol Henriksen og Zoe ridd av Therese Bakke tatt ut til å representere Norsk Varmblod. Også tre 7-åringer ble tatt ut i fjor, det var Duchesse de la Pomme (e. Diamant de Semilly/Nabab de Reve) og Diego Forever ridd av Line K. Raaholt, samt Leonce L (e. Leonce/Lansing) ridd av Silje Ludvigsen.

På dressursiden ble det endelige resultatet at Tobajo Pik Disney (e. Tobajo Picez/Walt Disney II) ridd av Trude Hestengen og Myrstads Armani (e. Blue Hors Armano/Blue Hors Don Schufro) ridd av Roger Frøyland ble tatt ut i femårsklassen, mens kun den norskkårede hannoveranerhingsten Bergerac (e. Belissimo M/De Niro) ridd av Isabel Bache ble tatt ut i seksårsklassen.

– Et avlschampionat
Det har vært mye diskusjon rundt hvorvidt en kun skal sende hester som er førstegangsregistrert i Norsk Varmblod eller ikke. På dressursiden ble det strammet inn i fjor etter at dansk varmblodshingsten Tailormade Lancelot først ble annonsert tatt ut etter å ha vunnet uttaksstevnet på Linnesvollen, mens det i sprangklassene har sett ut til å være mer åpent for hester fra andre forbund hvis disse har hatt bedre resultater enn de norskregistrerte. I årets hingstekatalog skriver Norsk Varmblod følgende:

Det er verdt å merke seg er at f.o.m. 2011 er deltagelse i Unghest-VM i dressur forbeholdt hester førstegangsregistrert i NV. Det er åpnet for at importerte norskkårede hingster kan delta, hvis ingen NV-hester tilfredsstiller kvalifiseringskravene. Det jobbes for et lignende system for Unghest-VM i sprang, samt at vi har som mål å være representert i Unghest-VM i feltritt innen år 2015.

Hvorfor en ikke har valgt å sette samme krav til spranghestene, eller når en eventuell endring vil tre i kraft, opplyses ikke, og Norsk Varmblod har ikke svart på henvendelser fra Avlshest.no angående saken. Men i midten av mai presiserte de på sin nettside:

Unghest-VM er en konkurranse mellom avlsforbund som er medlem av WBFSH og ikke mellom rytternasjoner eller rideforbund som øvrige internasjonale stevner, mesterskapet er altså ett avlschampionat og ikke et sportschampionat.

Kriterier dressur
De lister så opp kravene for deltakelse for dressurhestene.

Hesten må være førstegangsregistrert i Norsk Varmblod og være registrert i NRYF. Ved ledige plasser kan norskårede hingster fra andre avslforbund få restplasser.
– Eier av hesten må være medlem av Norsk Varmblod
– Rytter må ha løst rytterlisens i NRYF
– Ekvipasjen må ha oppnådd minimum 75% på ett stevne i Norge eller utlandet i sin respektive FEI-klasse.
–  ALLE aktuelle kandidater til Unghest-VM 2011 skal delta på obligatorisk uttaksstevne i Norge der ekvipasjene blir vurdert av bedømmelseskomité med påfølgende utvelgelse av representanter.
– Påmelding til Norsk Varmblod innen 10. juni 2011.

I de generelle regler for deltakelse i Verden gjelder dessuten at dersom hesten er utenlandsk stambokført i forhold til den stambok den representerer, så skal eier og rytter være norske.

Det obligatoriske uttaksstevnet for dressurhestene vil finne sted torsdag 30. juni og fredag 1. juli. Det vil da bli en innledende klasse for begge årganger den første dagen, før finaleprogrammet ris dag to. Norsk Varmblod har sikret seg hollandske Wim Ernes som konsulent til uttaket. Han vil sammen med en norsk dommer ta avgjørelsen på hvem som får reise til Verden i august. Wim Ernes er internasjonal dressurdommer og involvert i utvelgelsesprosessene i forbindelse med både hingstekåringene og Unghest-VM for KWPN i Holland.

Kriterier sprang
På sprangsiden er det for øyeblikket altså ikke varslet noen forandringer i uttakskriteriene for 2011. Fjorårets uttak ble foretatt på bakgrunn av følgende retningslinjer:

– Norge har to plasser i hver aldersbestemte klasse (5- , 6- og 7 års)
– Man streber etter å plukke ut hester av internasjonalt format og som man anser for å kunne prestere i et slikt mesterskap og i fremtiden.
– Hester må være faktisk alder uavhengig av avbrudd pga avl.
– Rytter må ha større internasjonal erfaring og ha ridd hesten i uttaksperioden.

Krav til prestasjoner:

– 5- åringene blir vurdert i 1,20 klasser.
– 6 -åringer blir vurdert i 1,30 og man ønsker/krever at disse har noe internasjonal erfaring.
– 7-åringer blir vurdert i 1,40 og må ha internasjonal erfaring og resultater.
– Uttaket baseres på resultater og på skjønn av hestens potensiale og format.
– Ved likevurderinger av sportslige prestasjoner vil norskfødte og norskkårede hester prioriteres.

Mer informasjon om fjorårets uttak finner du her.

 

Beste norske: Det ble åtte feil på Cabachon og Stein Endresen i finalen i Lanaken i fjor.

 

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*