Få strøm i gjerdene

Dette innlegget ble publisert 12. desember 2010 og innholdet kan være utdatert.

Enda en gang har vinter, kulde og snø kommet til oss. Mange stall- og hesteeiere opplever å stå med strømløse gjerder og løse hester. Men fortvil ikke, det finnes gjerder som hjelper deg å holde hestene på riktig side av tråden.

Tekst og foto: Eva Kindahl

Vinteren 2009 hadde jeg store problemer med å holde hestene mine innenfor strømgjerdene. Det var mye snø og jeg hadde spesielt en hest som regelrett bare «gikk rett igjennom» trådene.  Etter flere runder med løse hester på veien, politi med blålys og diverse folk som tilfeldigvis kunde hjelpe til å fange dem inn var jeg i en veldig fortvilet situasjon. Jeg tok kontakt med andre som driver stall og fikk til sist tips om å bruke polarbånd.

I vanlige strømtråder er det flere strømledere i tråden der plusspolen kobles direkte på gjerdet og minuspolen (jord) i bakken. Problemet om vinteren er at snø og kulde isolerer så minuspolen og jorden ikke virker. Hestene får derfor ikke støt av strømgjerdet.

Polarbåndet har to strømtråder, en oppe og en nede. Det må festes med denne typen isolatorer slik at båndet ligger flatt. Strømtrådene må ikke komme i kontakt med hverandre.

Polarbåndet er et strømbånd som er 4 cm bredt. I polarbåndet er det to strømtråder, en opp og en nede. Man kobler plusspolen til den ene tråden og minuspolen flyttes fra jordingen og over til den andre strømtråden i polarbåndet.  Det er viktig at man avisolerer ved håndtakene, ellers blir det ikke full effekt i gjerdet. Avisoleringen gjøres ved å kutte strømtrådene så ikke de kommer i kontakt med festet på håndtaket. Polarbåndet skal ikke «møtes ved start og mål» som vanlig strømtråd.

Strømtrådene må kuttes før de kommer fram til håndtaket.

For at Polarbåndet skal virke må hesten møte både pluss-, og minustråden på båndet samtidig. Tar man på kun den ene av strømtrådene i polarbåndet vil man ikke få støt. Pluss og minus må heller ikke komme i kontakt med hverandre.

Bruk gjerne de spesielle isolatorene til hjørnene.

For å få opp høyden på gjerdene har jeg festet hvite plastikkstolper til de vanlige trestolpene. Polarbåndet må ikke komme i kontakt med snøen. Blir det mye snø opplever i hvert fall jeg at de vanlige gjerdestolpene blir for korte.

Etter at jeg hadde fått opp Polarbåndet var ikke hestene løse resten av vinteren. På våren tok jeg ned båndet da jeg ønsket å kunne åpne og flytte hestene rundt på forskjellige beiter. Da er det bedre å bruke de vanlige strømtrådene siden polarbåndet ikke må ha brudd.

Nå er polarbåndet oppe igjen og i år kjører jeg med to strømaggregater. Et driver utegangen og det andre hingstepaddockene. Siden hingstene blir tatt inn om kvelden kan det være fort gjort å glemme å sette opp gjerdene og det i sin tur kan gjøre at strømmen ikke fungerer godt nok.

Polarbåndet fungerer også bra når det er tørt i jorden om sommeren. Vi får da det samme problemet med at jordingen ikke virker siden den trenger fuktighet.

Strømmen kobles fra strømaggregatet med en til plusspolen og en til minuspolen.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*