Klar tale

Dette innlegget ble publisert 11. juni 2010 og innholdet kan være utdatert.

JJ RayBan ble årets dressurvinner under kåringen i ASVH (foto: Marielle Andersson Gueye)

Nylig har ASVH hatt arbeidsmøte hvor de har diskutert utvelgelsen av hingster.

Det kom mange forslag og enigheten var stor, men hva som eventuelt gjennomføres eller kommer med i hingstereglementet for neste år besluttes på ASVHs styremøte i september.

Arbeidsmøtet ble holdt i grupper, hvor man i forveien hadde organisert en miks av aktører i hver gruppe. Fire hovedemner ble tatt opp og her er det Tidningen Ridsport har valgt ut:

Utvelgelsen av 2,5 – 3-årige hingster
Det skal være en utvelgelse på høsten av 2,5-åringer som er obligatorisk for å delta for å bli godkjent for avl som 3-åringer. Utvelgelsen skal skje i oktober/november på flere steder og det skal legges stor vekt på avstamningen. Visningen av 3-årige hingster skal kalles premiering, utvikles til en markedsplass og kompletteres med en bruksprøve før 4-årssesongen.

Hvordan få flere svenskfødte hingster til visning
Det trengs flere innlosjeringsmuligheter for hingster og rådgivende bedømmelse bør skje allerede på våren for 1- og 2-årige hingster. Hingsteholderforeningen arbeider med en utredning om «hingstpooler» for oppdrett av hingster. Føllbedømmelsen bør være en anledning til å identifisere hingsteemnene.

Utvelgelsen av prestasjonshingster
Definisjonen av prestasjonshingster bør vurderes, i tillegg til hvordan de blir vist fram på bruksprøven. For hingster eldre enn 7 år kreves det svært gode konkurranseresultater som grunnlag for en vurdering.

Bruksprovets gjennomføring på det praktiske plan
Nemda og AVN bør bruke testrytterne på en annen måte og styre mer hva testrytterne gjør. Testrytternes hovedoppgave er å bedømme ridbarheten – de trenger kanskje ikke å sette karakter. Hingster som er nylig godkjent skal konkurrere for å beholde godkjennelsen over tid.

Kilde: Tidningen Ridsport

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*