Ny stambok i Irland

Dette innlegget ble publisert 1. april 2010 og innholdet kan være utdatert.

Avlere i Irland vil nå ha flere valg når de bestemmer seg for hvor de ønsker å registrere hestene sine.

The Studbook for Irish and European Sporthorses (SIES) – som er en uavhengig del av den britiske Anglo European Studbook (AES) er nå oppe og går.

Alle godkjente AES-hingster i Irland vil også være anerkjente i den nye stamboken.

– Vi hørte at oppdrettere så etter alternativer til Irish Horse Board, forklarer Henk Minderman fra SIES til britiske Horse & Hound. – Vi registrerer allerede 400 – 500 irske hester i AES, så det var logisk å starte opp en stambok i Irand. Litt sunn konkurranse er bra for alle.

– Vi håper å tiltrekke oss profesjonelle oppdrettere og produsenter av topp feltrittshester og spranghester, som vi allerede gjør med AES. Minderman legger til at to hingsteshow vil finne sted i Irland 16. og 17. april.

Tom McNamara fra Irish sport horse breeding operation Horses in Ireland er enig og sier til Horse & Hound at det vil være fordelaktig å ha et valg.

Horse & Hounds korrespondent Carole Mortimer skjønner imidlertid ikke behovet for enda en stambok. – Det er tydelig at noen mennesker ser behovet for enda en stambok, men jeg kan ikke se det.

Håpet er å kjøre i gang hingstekåringer i Irland 2010 basert på AES sitt system, som har hatt suksess med å finne unghingsttalenter som Arko, Tinka’s Boy og Rock King.

Det finnes allerede to stambøker i Irland for sportshester. The Irish Horse Board og Warmblood Studbook of Ireland. Sistnevnte ble åpnet tidligere i år.

SIES vil være basert i Nord-Irland, men er åpen for alle irske oppdrettere.

Northern Ireland Horse Board, som er en del av Irish Horse Board, føler seg ikke truet. – Vi har hatt konkurranse før – jo flere, desto bedre. Men vi oppfordrer eiere som søker pass om å ha en langsiktig tankegang, forteller en talsmann for organisasjonen.

Kilde: Horse & Hound.co.uk

1 Comment

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*