– Meget tilfreds

Dette innlegget ble publisert 13. mars 2010 og innholdet kan være utdatert.

Kåringskommisjonen er meget fornøyd med årets kolleksjon.

11 dressurhingster og 9 spranghingster ble kåret av årets 3-åringer som kom til Herning.

– Årgangen er kanskje ikke den største, men er av svært god kvalitet, sa kåringskommisjonens leder Poul Graugaard under pressekonferansen i etterkant av frasorteringen. Han mener også at det er gledelig å se styrken i dressurholdet i forhold til tidligere år hvor spranghestene har dominert.

– Vi er svært glade for at longeringen avslørte en del gode brukshingster. Vi var spente på hvordan det ville fungere med avviklingen, i og med at vi hadde noen dårlige erfaringer fra i fjor med dårlig bunn. Men vi fikk mange nyttige tilbakemeldinger fra longeringen. Blant annet er det mye lettere å sortere hingstenes gangarer, siden det er vanskelig å få hesten til å trave godt i løsvisningen. Med longeringen mener Graugaard at hingstene blir selektert på et bedre grunnlag, og årets hingster har nok også muligens et fortrinn framfor tidligere årganger.

– Men vi var ikke fornøyde med avviklingen av løshoppingen i år. Mye skyldes nok bunnen, som gjorde at hestene satt litt fast. I tillegg uttrykte Grougaard et ønske om å sette opp avskjæringer på enden av banen slik at hingstene ikke blir forvirret. Fredagens løshopping bar også preg av flere hingster som løp innen- og utenfor selve løshoppingsbanen.

Graugaard ble spurt om hvilke farshingster han vil trekke fram i begge disipliner. – På dressursiden har Schufro- og Don Romantic-blodet dominert. Rush Hour er med for første gang som far. Hot Line sin årgang er ikke så ensartet som forventet. Det er litt vanskelig å finne ut hvordan hingsten skal brukes – hvilke hopper som bør benyttes. Dette er samme problematikken som med Don Schufros første årgang.

Sprangsiden var dominert av Heartbeat. – Heartbeat avler utrolig ensartede sønner. Det er nesten litt uhyggelig, smilte Graugaard. – De var alle velfungerende og gode, men de to som ble valgt ut hadde alle kvalitetene på de testene som ble foretatt i tillegg til den hingstekvaliteten som gjorde at de skilte seg fra de andre.

Blant de eldre spranghingstene synes formannen det er svært spennende med Balou du Rouet-blodet i dansk avl, og mener det er velspringende hester. Han mener Balou-blodet representerer kvaliteter man ikke tidligere har hatt så mye av i Dansk Varmblod.

– Nintender er kanskje ikke den mest imponerende løs, men under rytter blir den overlegen. Han er eventyrlig velspringende og har en unik avstamming.  Party Dance er også overlegen, spesielt typemessig. Han har en super galopp, og de 10-15 føllene jeg har sett har vært flotte.

Favorit Ask ble godkjent for to år siden, men på grunn av en vridd testikkel ble den så avkåret. – Heldigvis har den blitt beholdt som hingst, og har gått unghestklasser hvor den har vært helt i særklasse. Så her har vi valgt å gå på kompromiss, og vi må leve med en vridd testikkel for å beholde hans kvaliteter i avlen. – Tre andre avlsforbund har spurt oss om å vurdere hingsten i skritt og trav. Hingsten er helt unik i kapasitet og avstamming.

Graugaard holder foreløpig premiehingstene tett til brystet, men kan røpe at de nok også i år blir 5-6 premiehingster.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*