Fløyhingster 2010

Dette innlegget ble publisert 15. mars 2010 og innholdet kan være utdatert.

Publikumsfavorittene ble satt på fløyen i Dansk Varmblod.


Sprangbetonte 3-åringer
Blant de 3-årige spranghestene ble tre tatt ut til premiering. To Heartbeat-sønner ble kåret lørdag, og begge to endte opp som premiehingster. Det er verdt å merke seg at begge Heartbeat-sønnene kommer fra samme oppdretter, nemlig Søren Bøgestad. Kat. nr. 51 Heart-Throb BS og kat. nr. 54 Heart-Ache BS  eies også begge av Stald Cajus, som eier Heartbeat. Den tredje premiehingsten var den fireårige Casall-sønnen Casilius. Hingsten hadde ingen god oppvisning under løshoppingen fredag. Den første gangen den var inne i hallen mistet den en sko, og seansen ble avbrutt. Da den så kom tilbake helt til slutt, gikk det feil for hingsten og den ramlet rett opp i hinderet. Den avsluttet dog på en god måte, og kåringskommisjonens leder, Poul Graugaard, uttalte under pressekonferansen at hingsten hadde blitt reddet av flere gode oppvisninger i forkant. Han presiserte også at Casall-hestene sjelden presterte maksimalt i løshoppingen, men at de – og særlig i dette tilfellet – var helt fantastiske under rytter.

Beslutningen om fløyhingst endte ifølge avlsleder Karina Christiansen på avstammingen. Derfor ble kat. nr. 51 Heart-Throb BS satt på fløyen. Denne hingsten har fullblodshingsten Barnaul xx som morfar og holsteineren Lagos som mormors far. Moren Ophelia xv er også mor til den kårede hingsten Coulthard DVH 899 (e. Colman) som også deltok i Herning med en feilfri runde i MA-klassen lørdag. Heart-Throb BS eies av eierne til Coulthard.

Dressurbetonte 3-åringer
To svarte unghingster hadde fascinert og engasjert publikum under dagene i Herning. Fire hingster ble funnet verdige en premiestatus.  Kat. nr. 1 Bøgegårdens Boney M e. Belissimo M/Worldly/Werther – kat. nr. 9 Dexter Stensvang e. Blue Hors Don Schufro/Blue Horse Cavan/Leandro – kat nr. 28 Soreldo e. Sorento/Ronaldo/Important og kat. nr. 72 Rausing e. Rock Forever/Dimension/Fidux var de fire utvalgte.

Katalognummer 9 har en spesiell historie. Den svarte hingsten er avlet av Lene og Egon Fræhr fra Brørup og ble i en alder av to dager morløs. Hingstens mor Lara Stensvang (e. Blue Hors/Cavan/Leandro) er Årets Hoppe i Dansk Varmblod 2002 og var reserveinner i Unghestchampionatet 2004. Hun fikk tarmslyng og døde fra sitt tredje føll. Han rakk å få i seg nok råmelk før moren døde, og lærte med en gang å drikke melk fra bøtte på dyreklinikken. Hjemme hos avlerne ble han satt sammen med familiens eldre ponni og fikk en forholdsvis normal oppvekst. Han utviklet seg positivt og ble så solgt til Blue Horse Asp.

Alle de fire premiehingstene var alle særdeles godt gående, men hingsten som hadde fått mest applaus av publikum viste seg også å være dommernes favoritt. Kat. nr. 28 Soreldo er oppdrettet i Holland, men eies av Støvring Hingstedepot ved Irene Braun og Niels Grøndahl som kunne motta publikums hyllest da avgjørelsen ble kjent.

Sprangbetonte 4-åringer
Kvaliteten på årets 4-åringer var svært høy og kåringskommisjonen har hatt et vanskelig valg. Årets fløyplass gikk til Cassini I-sønnen Ci Ci Senjor Ask som har Contender og Lord på morssiden.- En hingst som har hatt en god utvikling siden kåringen i fjor. Han er høystilt med gode, åpne rammer og hopper med overlegen teknikk, uttalte Karina Christiansen. Elvin Rasmussens vandrepokal til beste danskavlede hingst gikk til 4-åringen Cross My Heart e. Heartbeat/Caletto I/Locarno som eies av Stald Cajus.

Sprangbetonte 5-årige og eldre hingster
Det var ingen overraskelse at kåringskommisjonen valgte å sette 5-åringen Favorit Ask (e. Diamant de Semilly/Darco/Quidam de Revel) på fløyen i det eldre sprangbetonte holdet. Han fikk et 10-tall for overlinjen i kåringsbeskrivelsen og ble av kommisjonen betegnet som en svært moderne hingst med spennende blodlinjer, stor, høystilt og en hingst med en overlegen kapasitet. Hingsten er oppdrettet av Georges De Maertelaere i Belgia og oppnådde 901,5 poeng under 35-dagerstesten på Vilhelmsborg i 2009. Under fredagens LA-klassen fikk den av Bo Kristoffersen 9,2 ble dermed vinner blant 5- og 6-åringene.Under lørdagens klasse bemerket samme dommer at hingsten virket litt sliten. – En utrolig deilig, ridbar hest med stor kapasitet, uttalte Kristoffersen og ga hingsten allikevel karakteren 9 – som holdt til en tredjeplass.

Den danskoppdrettede Party Dance e. Cajus/Godehard/Antrieb fikk for øvrig tildelt oppdrettermedalje i sølv.

Dressurbetonte 4-åringer
Fürstenball (e. Fürst Heinrich/Donnerhall/Classiker) og L’Espoir (e. Lord Loxley/Warkant/Gelria) knivet i år om fløyplassen. Sistnevnte ble utnevnt til fløyhingst i fjor og trakk også i år det lengste strået. – Gangartsfenomenet L’Espoir er ytterst funksjonell og smidig. Vi har gitt ham 10 i skritt, 9 i trav og 10 i galopp, forklarte avlslederen.

Jakas Don Lux e. Blue Hors Don Romantic/Lauries Crusador xx/Akzent II oppdrettet av Jan og Karina Koefoed-Nielsen ble tildelt Åge Ravns vandrepokal.

Dressurbetonte 5-årige og eldre hingster
Det var liten tvil om hvem som skulle stå fløy for de eldre hingstene. Sieger Hit (e. Sandro Hit/Donnerhall/Classiker) startet utenfor konkurranse i unghestchampionatet, men endte på fantastiske 928 poeng – hvor han blant annet fikk 10 i trav og galopp, samt 9,5 i ridbarhet.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*