Velg kjønn på føllet

Dette innlegget ble publisert 5. desember 2009 og innholdet kan være utdatert.

Amerikanske avlere får nå muligheten til å velge kjønn på føllet i 2010, ved å bruke såkalt «sexed semen».

Den første kjønnsbestemte hest i historien var den amerikanske YX Inc som ble født i 1998, og nå vil altså kjønnsbestemt sæd være til rådighet i USA. Selskapene Sexing Technologies og Equine Reproduction Innovations samarbeider nå for å gjøre denne sæden tilgjengelig for et kommersielt marked for første gang, og er i stand til å sortere kromosonene i Y (hankjønn) og X (hunkjønn).

Ønsker du å bestemme kjønnet på føllet ditt?Firmaet som står for selekteringen påstår å kunne det med 93 % sikkerhet. Prisen på tjenesten er imidlertid ikke kjent, men ifølge Horse & Hound kan prisen komme opp i anselige summer.

I England har man hatt denne muligheten i ti år på kveg. Cogent som er firmet som står for selektering av kjønn på kalver ønsker dog ikke å utvide markedet til hesteavlere. Hestesæden er ikke så konsentrert og hardfør som sæd til kveg og man har derfor tatt en vurdering om at prosessen vil skade sæden for mye.

Avlere i UK er skeptiske til denne utviklingen. Først og fremst går det på rettferdiggjøringen av prisen på et slikt produkt. Vil og kan avlere bruke penger på dette fremfor andre nødvendige ting? Mange mener at dette er et nyttig verktøy, og spesielt hvis man har en svært god hest og ønsker å beholde blodlinjene. Men det vil sannsynligvis også koste mer enn man kan selge hesten for.

Spørsmålet om hvorvidt naturen skal gå sin gang har også kommet opp. – Det er ganske fint å ikke vite hva man får. Hvis alle ønsket det samme kjønnet vil man også forstyrre balansen i avlsmønsteret for framtiden, uttaler Lizzie Murray til Horse & Hound.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*