Norge mot trenden

Dette innlegget ble publisert 11. november 2009 og innholdet kan være utdatert.

JJ Rayban ris her at testrytter Nikolaj Kowalski under kåringen på Brunstad forrige måned.De europeiske avlsnasjonene rapporterer om nedgang i årets bedekninger, men ser man nærmere på tallene for Norge er bildet et annet.

Norsk Varmblod rapporterte i forrige uke om en nedgang i antall bedekninger i år på 9 prosent sammenliknet med i fjor. De foreløpige tallene fra organisasjonen viser at det ble bedekket 242 hopper i Norge i år mot 267 i 2008.

Men det er uten de fulle tallene fra en av landets største aktører innen ridehestavl. JJ Horses har i år tilbudt sine kunder å registrere avkommene i andre avlsorganisasjoner og resultatet er at over halvparten av deres insemineringer ikke fremkommer av de norske tallene, selv om hoppene er norskeide og står i Norge.

– Ved JJ Horses avlstasjon er det i 2009 inseminert et 40-talls ridehesthopper utover det 30-talls bedekninger som fra oss er innberettet Norsk Varmblod. Disse 40 bedekningene er i all vesentlighet innrapportert til ASVH og Dansk Varmblod, sier Ole Jørgen Jørgentvedt fra JJ Horses.

Medregnet disse tallene viser det seg at det faktisk er bedekket flere hopper Norge i år enn det ble i 2008, til tross for den mye omtalte finanskrisen.

JJ Rayban mest brukt
Dermed fremkommer heller ikke alle bedekningene til JJ-hingstene av NV-statistikken. JJ RayBan står oppført med 13 bedekninger i Norsk Varmblod i 2009, men har i følge JJ Horses hatt godt over dobbelt så mange hopper i Norge.

– JJ RayBan har hatt totalt 34 bedekninger i Norge i år, forteller Jørgentvedt.

Hingsten etter Rascalino/Londonderry/Weltmeyer stod på stasjon hos Jan Brink i Sverige denne sesongen og fikk totalt 65 hopper i Norge og Sverige.

Vanskelig marked i Europa
I forrige uke rapporterte Steven Janssen fra Interstallionprosjektet at antall bedekninger for sportshester i de åtte største hestelandene innen EU hadde gått ned. Hans tall tilsa at det var foretatt nesten 9000 færre bedekninger i 2009.

Trenden fra Europa er også lite handel med føll og åringer og en teori er at avlerne derfor valgte å ikke bedekke i år fordi de allerede sitter på et par årganger med avkom de ikke får solgt.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*