Elitehoppeprofil: You You xx

Dette innlegget ble publisert 10. mai 2009 og innholdet kan være utdatert.

Per Martens med You You xx under Eliteskuet i fjor da hun ble utnevnt til Elitehoppe. Navn: You You xx
Født: 1988 – 2008
Avstamning: Billon xx/Northern Ace xx
Antall avkom: 11
Eier: Per Martens/Turid Hammer, Stall Ekra Gård

Fullblodshoppa You You er den elitehoppa som har oppnådd flest avkomspoeng i Norsk Varmblod.

På begynnelsen av 90-tallet reiste Per Martens til Tyskland for å kjøpe hest. Han endte opp med en flott hoppe med samme morsstamme som Blue Hors Don Schufro og forsøkte å bedekke den. Men hun ble ikke drektig og når Per flyttet til Sverige bestemte han seg for å kjøpe en hest til.

Men fordi han hadde brukt så mye penger på den tyske hoppa, var han nødt til å finne en hest som ikke kostet for mye. Dermed endte han opp med fullblodshoppa You You.

– En av grunnene var at fullblod var billig. Men jeg synes også at hingstene som ble brukt i avlen på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet var mildt sagt umoderne. Jeg tenkte dermed at det var lurt med en fullblodshoppe å avle på da det ga meg mulighet til å velge mellom mange hingster, forteller Per. You You ble kjøpt med tanke på både avl og ridning. I de 17 årene han hadde henne var hun også ridehest litt til og fra.

– Når jeg skulle plukke henne ut var det stammen jeg så på. Faren Billion xx hadde stått i Tyskland og laget flere spranghester. Jeg er litt avstamningsfantast så når jeg så på papirene hennes og så Dark Ronald xx hele fem ganger bakover tenkte jeg at det måtte være bra. Det var rådende teori på den tiden jeg kjøpte henne at det eneste som gjaldt på fullblodssiden var Dark Ronald xx, sier Per.

Ingen dommerfavoritt
Per kjøpte You You xx som 3-åring i 1991. Hun hadde da gått ett prøveløp i Sverige før den tidligere eieren hadde fått  økonomiske problemer og You You xx ble overtatt av treneren som ønsket å selge for å dekke noen av sine utgifter.

Hun ble så inseminerte som 4-åring mens Per fortsatt bodde i Sverige.

– Jeg inseminerte med Landlord og tok henne med meg hjem til Norge. Hun gikk kvalitetsbedømmelsen i 1992, uten at noen av dommerne synes hun var spesielt fin, minnes Per. Det ble heller aldri noen stor sportskarriere for You You. Per forteller at hun hoppet klassisk, men at det aldri ble tid eller anledning til å dra på stevner. Det var i avlen at hun skulle utmerke seg.

Det første føllet, Ekras Labello, ble så født i 1993. Han har gått internasjonal sprang opp til 1.40 og blitt nummer 4 i NM for junior. I 1995 kom Ekras Coverboy e. Crosby til verden. Det året ble You You bedekket med Caletto I og det resulterte i Ekras Caletero.

Han deltok i Unghest-VM i Zangersheide i 2002 og 2003 og ble nr. 8 i B-finalen med sprangrytter Amund Eide i 2003. Ekras Caletero gikk så vanskelige klasser som 8-åring og ris nå hos en dansk juniorrytter. Så kom det første hoppeføllet i 1997, Ekras Ciara, også hun etter Crosby.

Kjøpte hingst til You You
Av de 11 avkommene er hele 6 etter Pers egen elitehingst Laurin. Og Laurin ble faktisk kjøpt med tanke på at han skulle passe You You xx. I januar 1997 kjøpte Per Ladalco-sønnen som ble kåret samme år.

– Så begynte vi å bruke Laurin og det viste seg definitivt å være match med You You, sier Per.

Det første avkommet hennes etter Laurin ble født i 1998 og fikk navnet Ekras Lou Lou. Denne hoppa har gjort seg bemerket på feltrittsbanen under Tonje Reiten. Samme året ble You You bedekket med Laurin igjen, men Per bestemte seg så for å låne henne bort et år da han begynte å få i overkant mange hester hjemme. Familien som lånte henne valgte så å bedekke henne igjen med fullblodshesten Lorofino xx. Men Louis xx, som ble født i 2001, har også endt opp som ridehest og har aldri gått løp.

Men i mellom disse to fikk Per hingsteføllet Ekras Last Edition, også han etter Laurin.

– Han var ordentlig fin fra første dag -en kunne se at han var en klassehest. Vi viste han som 3-års, men han var uferdig og sliten for dagen og ble ikke kåret. Så når han var 4 viste vi han igjen og denne gangen ble han kåret. Han gikk så kvalitetsbedømmelsen som 4-åring, men fikk ikke godkjent bruksprøven, forteller Per.

Men han kom godt tilbake og vant blant annet Breedersfinalen i sprang som 6-åring i 2006. Han ble så kåret som 7-åring og eies nå av Connie Bull.

– Han ble kastrert for en måned siden og går nå i sporten med Connie Bull. Han har bare hatt 3 avkom, blant annet  Ekras Lümmel somvi viste på Brunstad i år, men som ikke ble kåret, forteller Per.

Døtrene avler videre
You You xx høsten 2008 under Eliteskuet. De tre siste avkommene etter You You xx og Laurin er alle hopper. Den eldste er nå fire år og venter føll etter Contendro.

– Ekras Luna Mezzo venter føll i midten av juli. Vi skal i hvert fall ha et føll på hver av hoppene, sier Per og forteller at planen er å la alle tre få et føll når de er fire. Treåringen Ekras Loubi Doubi skal insemineres med Captain Hook i år.

– For de skal ut i sporten etter hvert alle sammen, det er i hvert fall sikkert, sier Per.

Det siste avkommet etter You You og Laurin ble født i fjor. Ekras Louchella var til Pers store overraskelse rød, men hun er allikevel den av avkommene han synes minner mest om You You.

– Vi eier dessuten fortsatt Ekras Lou Lou, som nå går vanskelig feltritt, da tanken var å beholde henne å avle på, forteller Per. Også hun fikk ett føll som fireåring, etter Cartago, men tre måneder gammel var det tydelig at noe var veldig galt. Det flotte lille føllet visnet helt bort.

– Vi gjorde alle mulige undersøkelser, men fant ingen avvik på noe som helst. Vi prøvde alle mulige behandlinger, men den svarte ikke på noe, så da måtte vi avlive tilslutt, sier Per.

22 avkomspoeng
You You ble 20 år gammel før hun dessverre måtte avlives grunnet forfangenhet sent i fjor høst. Men hun rakk å bli utnevnt til elitehoppe i Norsk Varmblod for sitt bidrag til avlen. Hun fikk hele 22 avkomspoeng for sine avkoms prestasjoner, det høyeste som til nå er oppnådd i NV. Så langt har hun gitt 3 avkom som har gått vanskelige klasser internasjonalt, 3 som har gått middels, og en som har gått lette klasser. Og fortsatt er det tre døtre som ikke har begynt å konkurrere enda.

Avkom etter You You xx

1993 Ekras Labello e. Landlord
1995 Ekras Coverboy e. Crosby
1996 Ekras Caletero e. Caletto I
1997 Ekras Ciara e. Crosby
1998 Ekras Lou Lou e. Laurin
1999 Ekras Lolita e. Laurin
2000 Ekras Last Edition e. Laurin
2001 Louis xx e. Lorofino xx
2005 Ekras Luna Mezzo e. Laurin
2006 Ekras Loubi Doubi e. Laurin
2008 Ekras Louchella e. Laurin

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*