– Hestens innstilling viktig for avlen

Dette innlegget ble publisert 6. april 2009 og innholdet kan være utdatert.

Hingsten Richfield under åpent hus på Flyinge.Under Flyinges avlsclinic ble det vist fram alt fra føll til ferdige konkurransehester.

Hestens innstilling er meget viktig, mener avlssjefen, Karl-Henrik Heimdahl. Ellers er ridbarhet, elastisiteten og at hesten ikke har for lang rygg viktige faktorer, rapporterer svenske Hippson.

Under clinicen fikk de frammøtte også muligheten til å se far, mor og føll. Henrik Ankarkrona red flere av spranghestene i alderen tre til seks år. Susanne Gielen viste fram avlshingsten Richfield innimellom spranghestene, og forklarte hvilke egenskaper som skal finnes i dressurhesten for å kunne utvikle den til en framgangsrik sportshest.

– Det er viktig at man alltid rir i oppoverbakke, at hesten har jevne gangarter og rett innstilling til arbeidet. Men forstod at Susanne liker hester som er framover og ligger på, men som samtidig er følsomme og «coole». Når hun så kom inn på de yngre dressurhestene påpekte hun også hvor verdifullt det er med elastisitet, ridbarhet og utviklingmuligheter.

– Man skal også tenke på at unghestene pleier å endre sine gangarter til det bedre når de får sko på hovene. Ofte kommer det fram mer kne og høyde i bevegelsene.

Også for spranghestene er innstillingen av de absolutt viktigste grunnstenene. Deretter er teknikk, ridbarhet og avspenthet noe som vurderes høyt. Det er så opp til rytteren om hesten skal være liten eller stor og hvilken modell den skal ha. Likevel synes ikke Karl-Henrik Heimdal at hestene skal være for lange i ryggen. – Man skal tenke på at hester med lengre rygg krever mer av rytteren for å holde den sammen. Har man derfor en hoppe med lengre rygg kan hun med fordel bedekkes av en hingst som er mer kvadratisk i formen.

Hele artikkelen finner du hos Hippson.se.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*